Att skapa en arbetsplats som främjar psykisk hälsa
En hälsosam arbetsmiljö handlar inte bara om ergonomi och fysisk säkerhet - den psykiska hälsan är minst lika viktig.
Praktiska strategier för att hantera konflikter i arbetslaget
Konflikter är en naturlig del av arbetslivet och kan uppstå i alla arbetsgrupper, oavsett bransch eller erfarenhet. När konflikter hanteras på rätt sätt kan de dock bidra till större förståelse och förbättrad kommunikation inom teamet.
Att leda i förändring – tips för chefer och arbetsledare
Förändring är en oundviklig del av arbetslivet. För chefer och arbetsledare kan det vara en utmaning att inte bara navigera genom förändringar utan också att inspirera och stötta sina team under processen.
Utmaningar och möjligheter med digital undervisning
Digital undervisning har blivit en självklar del av skolan, men det innebär både möjligheter och utmaningar.
Vad är FIRO-modellen och hur kan den hjälpa ditt team?
En väl fungerande arbetsgrupp är nyckeln till effektivt samarbete, men hur utvecklas egentligen en grupp över tid?
Minska kulturkrockar genom förståelse av värderingar och fördomar
Det kan ses som enkelt att titta på andra kulturer och ifrågasätta dess sätt att vara, syn på världen och vad som anses vara normalt. Men vad är egentligen normalt?
Så kan du minska stressen i klassrummet – tips för skolpersonal
Stress är en vanligt förekommande utmaning för skolpersonal. Med stora elevgrupper, olika behov och höga krav kan arbetsdagen snabbt kännas överväldigande. Genom att använda effektiva strategier för stresshantering kan du inte bara må bättre själv utan även skapa en lugnare och mer produktiv skolmiljö.
Självmord och psykisk ohälsa – ett folkhälso-problem i Sverige
En myt som figurerar gällande suicid/självmord är tron att personen gör ett medvetet val i att avsluta sitt liv. En myt som saknar förståelse för den sjukliga processen och andra delar som styr en persons handling.
Hot och våld i människovårdande yrken – en utmaning för samhällets trygghet
Hot och våld i människovården är ett betydande problem. Inte minst gäller detta socialtjänst, psykiatri, övrig sjukvård, HVB, och skolor. Det är av stor vikt att personalen är väl förberedda på hot och våldsincidenter för att undvika och minimera skada.
5 steg till bättre kommunikation i arbetslaget
Effektiv kommunikation är nyckeln till att skapa framgångsrika arbetsgrupper. Utan tydlig kommunikation kan missförstånd och konflikter snabbt uppstå, vilket leder till minskad produktivitet och ökad stress. Här är fem konkreta steg för att förbättra kommunikationen i din arbetsgrupp och skapa en positiv arbetsmiljö.
Att förstå sin egen utsatthet inom människovårdande yrken
I människovårdande yrken möter personalen dagligen människor vars utsatthet, starka känslor och upplevelse kan leta sig in i det egna medvetandet, som om det vore ens egna.
Så hanterar du en PDV-situation – kunskap som räddar liv
Pågående dödligt våld, eller PDV, är något som kan drabba oss när vi minst anar det. Dessa våldsdåd sker ofta utan förvarning och kan få fruktansvärda konsekvenser. Men med rätt kunskap och mental förberedelse kan du öka dina chanser att hantera en sådan situation på ett säkert sätt.
Förändringar i en organisation – viktiga steg för att lyckas
Hur genomförs ett lyckat förändringsarbete i en organisation och hur undviker man att falla ner i groparna längs med vägen? Det sista man vill ha är överkörda och osedda medarbetare.
Skapa service och bemötande i världsklass
Hur blir man världsmästare i service och bemötande? Det är faktiskt inte så svårt som man kanske kan tro. Med små enkla knep, som kanske till och med känns självklara, kan det gå från okej till service i världsklass.
Arbetslagsledaren är en chefsposition utan egentlig makt
Har du fått frågan om du vill ha uppgiften som arbetslagsledare? Eller har du redan tackat ja och funnit att det finns mycket som du kan behöva hjälp med för att kunna leda kollegorna på ett sätt som du och de trivs med?
Barn med utmanande beteende
Vad är barn med utmanande beteende och hur bemöter man dem bäst? I Kompetenstjänstpodden berättar specialpedagogen och läroboksförfattaren Britt-Inger Olsson djupare om hur broar mellan psykologi och vår egen konstitution fördjupar förståelsen om varför barnet reagerar som det gör och hur du kan bemöta det.
Öka tryggheten på arbetsplatsen med ett medvetet säkerhetstänk
På alla arbetsplatser finns det risk för hotfulla och rent ut sagt farliga situationer. Det som blir avgörande för hur en situation utvecklas är hur du reagerar och agerar, för att lösa en eventuell händelse. Genom mental visualisering kan säkerheten öka på arbetsplatsen.
Parasiter på arbetsplatsen
På nästan alla arbetsplatser, i nästan alla arbetslag finns de… Parasiterna! En del av dem använder dessutom skickliga strategier, vilket kan göra dem svåra att upptäckta. En sak har de dock gemensamt – de är omöjliga att missa i längden. Genom att undvika parasiter på arbetsplatser skapar du ett bättre arbetsklimat för alla!
Hitta din inre röst med målinriktat självledarskap
Självledarskap handlar om att kunna styra tankar och handlingar mot det som är viktigast. Att kunna reagera och fatta beslut mer medvetet än reaktivt. Men vad är viktigast och hur når vi dit? Hur finner vi vår inre röst för ett bättre självledarskap?
Motiverande samtal vid adhd och autism
Neuropsykriatiska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Två diagnoser som faller under NPF paraplyt är adhd och autism. Motiverande samtal är ett effektivt sätt att locka fram den inneboende kraften hos varje person, och tillsammans hitta styrkorna i diagnosen.
Så känner du igen och hanterar en rättshaverist
Har du någonsin stött på en person som det känns att du inte riktigt kan komma överens med? En person som är rätt påstridig och hela tiden vill hävda sin rätt?
Kompetenspodden
Du har väl inte missat Kompetenspodden som handlar om ovanliga ämnen som ger värdefull kunskap?
Till podden