Stefan Sandström

Stefan Sandström

Stefan Sandström är legitimerad psykolog och författare, bl.a. till den nyutkomna boken Spelmissbruk – missbruk av spel om pengar (Gothia, 2024). Stefan har 40 års erfarenhet av arbete med beroendeproblematik i Sverige och Finland.

Stefan Sandström

Låt Stefan Sandström föreläsa för dig och din arbetsgrupp

Om du är intresserad av att beställa någon av Stefan Sandström utbildningar till till dig själv eller till din arbetsgrupp så kontakta oss via formuläret.

Vi återkopplar till dig så snart vi kan, oftast inom 3 arbetsdagar.

Nu erbjuder Stefan Sandström dessa bokningsbara kurser

Spelmissbruk

400 000 personer eller 4 % av befolkningen, i Sverige lider av missbruk av spel om pengar vilket är ungefär lika många som missbrukar alkohol enligt Folkhälsoinstitutet. Sedan 2018 ingår ansvaret för hjälp vid spelmissbruk i kommuners och regioners skyldigheter enligt lagen, men hur detta ska ske är oklart sedan de nationella riktlinjerna har underkänts av Statens beredning för social och medicinsk utvärdering. Kanske är det därför som endast 1,75 % av hjälpsökande spelare – trots lagen ­– fick hjälp 2022, enligt Spelinspektionen

Läs mer

Missbruk, trauma och samsjuklighet

Vid missbruksproblematik förekommer det alltid samsjuklighet, vilket tydligt visas av vetenskapliga studier. Samsjukligheten är själva drivkraften bakom substansmissbruket, som tjänar som självmedicinering. Missbruk och samsjuklighet måste därför behandlas tillsammans. Under denna kursdag går vi genom samsjuklighetstillstånd som trauma, personlighetsstörningar, depression, ångesttillstånd, anknytningsstörningar och ADHD.

Läs mer

Medarbetare som är motarbetare

När personliga egenheter och sociala relationer blir viktigare på jobbet än själva arbetet uppstår problem. Och när detta är ett konstant förhållande matas problem på problem in på arbetsplatsen. De som vi här kallar för problematiska medarbetare – eller t.o.m. motarbetare skapar också problem för den personal som fokuserar på arbetet och sköter sina arbetsuppgifter med den äran.

Läs mer

Hot och våld i människovårdande yrken

Hot och våld i människovården är ett betydande problem. Inte minst gäller detta socialtjänst, psykiatri, övrig sjukvård, HVB, och skolor. Det är av stor vikt att personalen är väl förberedda på hot och våldsincidenter för att undvika och minimera skada.

Denna utbildning bygger på solid kunskap bl.a. från föreläsarens 3 ofta citerade böcker i ämnet (Liber 1996), (Liber 2000) och Gothia (2007) och 35 år av ständigt arbeta med utbildningar i detta ämne.

Läs mer

Fyra typer av självskadebeteende

Det är vanligt att man ser självskadebeteenden som ett enhetligt fenomen, med en tydlig orsaksbakgrund och en lämplig behandling. I denna korta kurs vill jag istället visa att det handlar om fyra helt skilda fenomen med helt olika bakgrunder och helt olika behandlingar. Om man inte differentierar mellan dessa kommer man att lyckas i betydligt mindre utsträckning, och kanske t.o.m. att orsaka skada.

Läs mer

Utbildningar hos er med Stefan Sandström

Fyra typer av självskadebeteende

Det är vanligt att man ser självskadebeteenden som ett enhetligt fenomen, med en tydlig orsaksbakgrund och en lämplig behandling. I denna kurs vill jag istället visa att det handlar om fyra helt skilda fenomen med helt olika bakgrunder och helt olika behandlingar. Om man inte differentierar mellan dessa kommer man att lyckas i betydligt mindre utsträckning, och kanske t.o.m. att orsaka skada.

Läs mer

Lågaffektivt bemötande vid våld och hot

Våld och hot i arbetsmiljön kan effektivt undvikas genom att man tillämpar lågaffektivt bemötande. Under denna utbildningsdag visar vi hur förebyggande arbete kan reducera aggressiviteten hos klienter samt hur man kan göra detta även i akuta hotfulla situationer. Våldet uppstår i princip alltid när vårt medfödda kamp-och-flyktsystem (sympatiska nervsystemet) aktiveras. När vi kan undvika detta finns det möjlighet till samarbete och logisk, konstruktiv problemlösning istället.

Läs mer

Att möta personer med dubbeldiagnos – missbruk och psykisk störning

Personer som lider av psykisk störning och samtidigt missbrukar är en extra utsatt grupp. Missbruket kan orsaka eller förvärra den psykiatriska problematiken och den psykiatriska problematiken ökar i sin tur risken för missbruk. Dubbeldiagnosen förvärrar både missbruket och de psykiska problemen och effekten av insatser kan gå förlorad om man inte behandlar missbruket och den psykiska sjukdomen parallellt.

Målet med dagen är att ge dig en teoretisk grund, dels beträffande missbruk och dels vad gäller svåra psykiska störningar. Dagen kommer även belysa området konflikter och konfliktmönster och då med fokus på sådana konflikter som, förutom att de i sig själva kan vara svårbemästrade, också riskerar att leda till våld.

Läs mer

Filmer med Stefan Sandström

Kompetensfilm

Lågaffektivt bemötande vid våld och hot – Stefan Sandström

Våld och hot i arbetsmiljön kan effektivt undvikas genom att man tillämpar lågaffektivt bemötande.

Läs mer