Utbildning till A-CRA-behandlare
A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) är ett behandlingsprogram för ungdomar och unga vuxna som rekommenderas i Socialstyrelsens riktlinjer. Programmet är en vidareutveckling av det evidensbaserade programmet CRA som bygger på KBT. De båda programmen, tillsammans med CRAFT som riktar sig till anhöriga, har skapats av en forskargrupp runt Prof. Robert Meyers vid University of New Mexico.

A-CRA och CRA är evidensbaserade behandlingsprogram för ungdomar och vuxna med missbruksproblem som rekommenderas i Socialstyrelsens riktlinjer. Programmen är manualbaserade och bygger på KBT. I Kompetenstjänst tredagarsutbildning får du utbildning i båda programmen samtidigt.
A-CRA och CRA kan användas både inom öppenvård och slutenvård. Kärnan i programmet är KBT-baserade interventioner samt färdighetsträning. I båda programmen engageras också det sociala nätverket. Målsättningen är att förbättra kommunikationen och relationen i familjen och att klienten ska nå drogfrihet och en mer positiv och hälsosam livsstil. Programmet har visat på goda effekter i en mängd olika målgrupper och i ett stort antal studier. Speciellt verksamt är programmet för samsjukliga klienter.
Behandlingsprogrammet kan användas både enskilt och i grupp. Eftersom det syftar till att utöka klientens drogfria repertoar i hemmiljön så används det oftast inom öppenvård. Men det finns också evidens för användning inom slutenvård.
I programmet kombineras förhållningssätt och tekniker från KBT och MI. Programmet har ett mycket starkt forskningsstöd och genomförs med hjälp av en manual. Socialstyrelsens rekommenderar att A-CRA behandlare ska ha gått en utbildning i metoden, använda den officiella manualen samt ha goda kunskaper om alkohol- och drogproblem.
Under kursen kommer vi att varva föreläsning, diskussioner och övningar. Du kommer att få den officiella svenska manualen som innehåller anvisningar för programmets alla moment. Mellan kursens två delar kommer du att få genomföra ett par övningar med en klient som en obligatorisk del av utbildningen. Målsättningen är att du ska kunna inleda ett behandlingsprogram direkt efter avslutad utbildning.
Ur innehållet
- Mål och syfte med (A)CRA
- Certifiering, implementering och kvalitetssäkring
- Den teoretiska grunden för programmet
- Metoder och förhållningssätt
- Sessioner med vårdnadshavare
- Parterapi
- Färdighetsträning och rollspel
- Beteende- och funktionsanalyser
- Problemlösningsmodellen
- Tillfredsskalan
- Behandlingsmål
- Återfallsprevention
- Kommunikationsfärdigheter
Målgrupp
Den gemensamma (A)CRA-utbildningen riktar sig till alla som arbetar med motivationsarbete och behandling av ungdomar och vuxna med alkohol- och drogproblem.
Utbildare
ANNA SJÖSTRÖM är certifierad metodhandledare och kodare i både A-CRA och CRA. Hon har arbetat med utbildning, metodutveckling och handledning inom missbruksområdet i över 20 år. Anna är också författare till flera böcker som riktar sig till riskkonsumenter av alkohol. Du kan läsa mer om henne och (A)CRA på www.acrasverige.se
Hålltider
Kursens upplägg
Kursen är upplagd över tre dagar, 2+1, där du förväntas att genomföra ett obligatoriskt övningsmoment med en klient mellan de två delarna av kursen. Schemat för de tre dagarna ser ut enligt följande:
DAG 1
09:00 Samling, registrering och kaffe
09:30 Start
11:45 Lunch
14:00 Kaffe
16:30 Avslutning, dag 1
DAG 2
09:00 Start
10:00 Kaffe
11:45 Lunch
14:00 Kaffe
16:00 Avslutning
DAG 3
09:00 Start
10:00 Kaffe
11:45 Lunch
14:00 Kaffe
16:00 Avslutning
Hösten 2023
Malmö 7 - 8 november samt 5 dec.
Pris
7 995 kr, exkl moms.
I kursavgiften ingår kaffe och lunch. Du får också en svensk manual och ett övningshäfte för genomförandet av programmet samt övrig kursdokumentation.
Anmälan är bindande. Du kan alltid skicka ersättare vid förhinder.
Anmälan
Anmälan till kurs/föreläsning sker via denna hemsida, se nedan.
För information kontakta
Henrik Nylund henrik@kompetenstjanst.se, 010-207 17 75
Anmälningstiden går ut
Gemensam utbildning till A(CRA)-behandlare
Lokal: Meddelas senare,
Malmö
2023-11-07
09:30
2023-11-08
16:00
Anmälan