Särskilt begåvade elever – med rätt att lära sig!

Särskilt begåvade elever, även kallade särbegåvade elever, har en exceptionellt hög inlärningsförmåga och borde stormtrivas i en lärandemiljö. Istället visar studier att de trivs sämst av alla i svenska skolan och lär sig dessutom minst. Inte sällan utvecklar de svårigheter på grund av uttråkning och understimulans, och återfinns bland elever som uppfattas vara i behov av särskilt stöd. Allt medan Sverige hyllar innovation och framsteg, inte minst genom att dela ut Nobelpriset.
Traditionellt sett har dock Sverige inte för vana att differentiera undervisningen för elever som har en högre kapacitet för lärande, vilket innebär att de utgör en osynlig behovsgrupp. Samtidigt säger skollagen att de här eleverna har rätt till stöd och stimulans utifrån sina förmågor. Men eftersom ingen vet vilka de är, går ofta stora resurser åt till verkningslösa specialpedagogiska insatser för särskilt begåvade elever som har börjat underprestera, må dåligt och falla ur, även bli så kallade hemmasittare.
Så vilka är då de särskilt begåvade eleverna? Och vilka insatser behöver de i skolan?
Den här föreläsningen går igenom särskild begåvning utifrån ett internationellt och svenskt forskningsperspektiv, och hjälper deltagarna att få nya glasögon, så att de bättre kan upptäcka och därmed erbjuda särskilt begåvade elever den utbildning de har rätt till. Och därmed bidra till att ta tillvara på en av våra största naturtillgångar – våra egna barn och ungdomar!
Ur innehållet:
- Vad är särskild begåvning/särbegåvning?
- Vilka är de särskilt begåvade/särbegåvade eleverna?
- Vilken skolproblematik brukar de utveckla och varför?
- Hur upptäcker man särskilt begåvade/särbegåvade elever?
- Vad kan skolan göra för att uppfylla skollagen för särbegåvade/särskilt begåvade elever?
Målgrupp
Lärare, elevhälsa, skolledare
Utbildare
MONA LILJEDAHL
Mona är leg. gymnasielärare i svenska och engelska, verksam som specialpedagog och författare till boken ”Särskilt begåvade elever – pedagogens utmaning och möjlighet” (Gothia Fortbildning, 2017). Mona är också medförfattare till Skolverkets handledningsmaterial "Särskilt begåvade elever", ämnesdidaktiskt stöd i svenska (2015).
BOK

Mona har skrivit boken "Särskilt begåvade elever - pedagogens utmaning och möjlighet" (2018)
Gothia Fortbildning ABHålltider
13:00 Samling och registrering
13:15 Start
15:00 Kaffe
16:30 Avslutning
Pris
1 695 kr, exkl moms.
Anmälan
Anmälan till kurs/föreläsning sker via denna hemsida, se nedan.
Behöver du logi?
Vi har ett samarbete med Scandic Hotels runt om i landet. Om du behöver logi kan du gå in på länken nedan och boka till rabatterat pris. Ange då bokningskoden D000033538. Observera dock att det kan hända att vår kurs kan komma att ligga i en konferenslokal som tillhör en annan hotellkedja än Scandic.
Scandic HotelsFör information kontakta
Eva Simonsson eva@kompetenstjanst.se, 076 – 943 37 30
Köra kursen på hemmaplan?
Som alternativ till att anmäla sig till en öppen kurs/föreläsning nedan, kan du ta hem kursen till din arbetsplats.
Är det intressant kan du göra en bokningsförfrågan här